Hatay'da iki gün

14:23




Artık ucuz uçak bileti bulmamız çok zorken son aldığım biletlerden birini değerlendirmek üzere cumartesi sabah 6:00'da evden çıkarak başladık yolculuğumuza. Şanssızlığımız yaşadığımız şehirdeki hava alanının işlevsel olmayışı, bu sebeple ilk durak İstanbul Sabiha Gökçen. 10:10'daki uçağımız Hatay'a inerken hava alanı etrafında bir kaç hafta önce sel yüzünden oluşan göleti görüp bir an suya mi ineceğiz diye endişelenmiyor değiliz. Ancak karaya inince görüyoruz ki hava alanı temizlenmiş, yağıştan kapanan karayolu üzerine yeniden yol inşa edilmiş. Çıkışta Havaş (14 TL)  ile Antakya şehir merkezine varıp kalacağımız yere eşyalarımızı bırakıp çıkıyoruz. Önümüzde Hatay'ı gezmek için 2 günümüz ve 1 gecemiz var. Bakalım neler yapmışız?


En iyisi Hatay gezimi adım adım sıralayayım buraya, faydalanmak isteyen olur belki, Hatay hafta sonunu değerlendirmek için bile çok güzel çünkü.


1) Pöç kasabında tepsi kebabı yemek





Yapılışını izlediğimde ne kadar lezzetli olabilir ki diye sorguladığım, ama ilk andan itibaren ağzımda lezzet patlaması yaratan nefis yemek. Kilosu 90 TL dan satılıyor ve yarım kilo bence iki kişi için gayet yeterli. Ertesi gün başka bir yerde daha denedik ama aynı tadı bulamadık. Bence kesinlikle yolunuzu Uzun Çarşı içerisindeki bu kasaba düşürün ve lezzetin keyfini çıkartın.


2) Çınaraltı Yusuf Usta'da künefe yemek



Hatay denilince aklıma ilk düşendir künefe ve burada yedikten sonra diyebilirim ki diğer yediğim tüm künefeler vasat. Yine Uzun çarşı içerisinde, biz fıstıklı 2 künefe 2 de çaya 24 TL ödedik.

3) Uzun Çarşı'da gezmek




Zaten üstteki iki dükkanı ararken çarşının bir kısmını gezmiş olacaksınız, devam edin, kadayıfçıların, baharatçıların, peynircilerin, manifaturacıların, ahşap ürünlerin, kasapların önünden geçerken görsel şölenin keyfini çıkartın. 

4) Habib-i Necar Cami 







Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilen, Hz İsa'nın havarilerine ilk inanan bir Antakyalının adını taşıyan cami, hikayesi Kuran'da Yasin suresinde geçmekte.


5) Affan Kahvesinde haytalı 





Ben daha önce hiç bici bici yemedim, tadını bilmem ama bu tatlıyı isterken görsel benzerliğinden dolayı bici bici derseniz kızıyorlarmış:) Bu sebeple tarihi Affan kahvesinde duvarda ikisi arasındaki farkları anlatmışlar. Özetle birinin muhallebisinin yapımında mısır nişastası ve süt, diğerinin yapımında su ve buğday nişastası var, üzerine gül suyu ve süt dondurması ekleniyor, hafif bir tatlı kıvamını alıyor. Tanesi 7 TL. 

6) St Pierre Kilisesi







Antakya Reyhanlı yolu üzerindeki Habib-i Neccar dağı eteğinde mağaranın  dönüştürüldüğü kilise ilk dini toplantının yapıldığı, cemaatin ilk kez Hristiyan adını aldığı yer olduğundan Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinmekte. Kış aylarında 16:30, yaz aylarında 18:30 a kadar açık. Giriş ücreti 20 TL, müze karta ücretsiz.


7) Hatay Arkeoloji Müzesi 


















Dünyanın 2. büyük mozaik koleksiyonunun bulunduğu muhteşem müze. Tarihin izlerini adım adım yaşayacağınız garanti, MÖ den kalanları gördükçe yaratıcılığa inanamayacaksınız. Mutlaka ziyaret edin. Kış aylarında 16:30, yaz aylarında 18:30 a kadar açık.Giriş ücreti 20 TL, müze karta ücretsiz. 


8) Eski Hatay sokakları








Size eski zamanlardaymışsınız hissini veren bu sokakları acele etmeden arşınlayın, keyfini çıkartın. Gecesi ayrı, gündüzü ayrı...

9) Avlu'da yemek







Bir konak içerisindeki yemek masalarının büyük çoğunluğunun avluya baktığı, leziz yiyeceklerin sunulduğu bu restoran için mutlaka gitmeden önce rezervasyon yaptırın.


10) Yusuf Dayı'da kahvaltı




Biz gezimizin ikinci günü için araba kiraladık, merkez dışını da görelim diye. Burası iş yerimden bir arkadaşımın önerisi. Kahvaltıda sunulanlardan ve verilen hizmetten çok memnun kaldık. Gitmeden önce rezervasyonu unutmayın. Kişi başı kahvaltı 30 TL.


11) Harbiye Şelalesi




Defne beldesindeki bu doğa harikası da görülmesi gereken yerlerden.


12) Vakıflı Köyü






Hatay'ın Samandağ ilçesindeki son etnik Ermeni köyü. Arnavut kaldırımlı sokaklar, bahçelerinde portakal, limon ağaçları süslü evler. Musa dağı eteğindeki bu köy huzur dolu.


13) Titus Tüneli ve Beşikli Mağara






Samandağ'da M.S. 1. YY. da Roma İmparatoru Vespasianus tarafından 1330 m. uzunluğunda yapılan Titus Vespasianus Tüneli ve tünelin yakınında Roma döneminde yapılan kalker taşa oyulmuş 12 kaya mezarı. Güzel bir yürüyüş yolu ile çevrili. Giriş 10 TL, Müze karta ücretsiz.

14) Çevlik Sahili



Türkiye'nin en uzun plajı olarak kabul ediliyormuş, yağmurlu bir günde  denize doğru bakıp şemsiyeme değen yağmur seslerinin dalga sesleriyle birleşip oluşturduğu melodi çok güzel.

15) Soslu döner



Hatay'ın ayaküstü lezzetlerin. Biz Abdo'da yedik,  dürüm et döner 15 TL, yarım dürüm 10 TL. 




2 güne sığdırmaya çalıştığımız kocaman bir şehir Hatay benim gözümde şimdi. Hititler, Asurlar, Oğuzlar, Persler, Romalılar, Haçlılar, Osmanlılar, Fransızlar, sayamadığım daha çoklarının gelip geçtiği, izlerini bıraktığı ve 1939'da Türkiye'ye katılmış olan, çeşitli dinlerin ve inançların bir arada yaşadığı, cami, kilise ve havranın yan yana varlıklarını sürdürdükleri, din ve kültürel farklılıkların yaşayanlar tarafından sorun edilmeyip hoş görü içinde yaşanılan güzel şehir.  İyi ki geldim, gördüm, yaşadım seni, kısacık olsa da...








You Might Also Like

0 yorum