Pratik bir lezzet- Basmaç köftesi

14:17

Haftanın ilk gününden merhabalar,
Her gün ne yemek pişirsem düşüncesi zihnimi meşgul eder, ne yapacağıma karar versem hiç zor gelmez yapacağım, tek derdim ne yapacağımı bulmak. Geçen haftalarda bir arkadaşımızın yanına ufak bir hafta sonu taliline gittiğimde öğrendiğim, pratik, leziz bu köfte tarifini. Paylaşmak istedim sizlerle, belki siz de benim gibi ne pişirsem diye sık düşünenlerden ya da yeni lezzetler keşfetmek isteyenlerdensinizdir diye. Köfte Afyon Emirdağ yöresine aitmiş. Köfteyi denedim de fotoğraf çekmek aklıma son anda geldiğinden maalesef güzel kareler yakalayamadım. 



Ben görsel olarak izleyip tarifi ölçüleriyle tam olarak öğrenemediğimden kendim için azalttığım miktar ile size anlatacağım tarifi, şöyle ki:

1 orta boy soğan, 1 domates, 1-2 diş sarımsak ve bir tutam maydanozu rondoda çektim. Ayrı bir kapta 250-300 gr kadar kıymaya ekledim. İçine 1 su bardağı kadar ince bulgur koyup tuz, karabiber, nane, kekik, pul biber, kimyon da ekleyip ekleyip iyice yoğurdum. Bu köftenin tek meşakkatli tarafı iyice yoğurmak. Kıymanız az yağlı ya da yağsız ise 1 kaşık kadar sıvıyağ/zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Karışıma orta boy şekil verdiğinizde basmaç köfteniz hazır. Yağsız tavada çok az yağ ile köftelerinizi önlü arkalı pişirip pişme esnasında üstlerine azıcık tereyağı koyarsanız köfte daha lezzetli hale geliyor. Dediğim gibi orijinal tarif bu mu bilmiyorum ben sadece görüp denediğim halini paylaşıyorum. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

You Might Also Like

11 yorum

  1. Aynı dertten ben de muzdaribim, ne pişireceğimi bilsem gerisi hiç problem değil.
    Bu tarifi kesin deneyeceğim. Çok pratik görünüyor.
    İş çıkışı hop malzemeler rondoya ordan tavaya :)
    Teşekkürler çok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de en sevmediğin cevap ne pişireyim dediğinde "fark etmez mi?" yoksa:)) Umarım beğenirsin tarifi, karabiberi çok az koy, yoksa acı olabilir, yukarı yazmayı unutmuşum, sevgiler...

      Sil
    2. Kesinliklee :) Ya farketmez der, ya da patates yemeği :) Başka hiç cevap duymadım ağzından :)

      Sil
    3. Aynen:)) Ne zor işimiz:)

      Sil
  2. Ellerine sağlık beybim, tereyağ koyunca eminim çok daha güzel oluyordur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol beybim, kesinlikle tereyağ güzel bir lezzet veriyor, mis mis:))

      Sil
  3. Merhaba;
    O ne yemek pişireceğim derdi sanırım hiç bir devirde bitmeyecek bir durum:) Annem çok dertlenir ne pişireceğim diye, ben sanırım o kadar değilim. Düşünüyorum elbette ama evde malzeme bulunmadığında dertleniyorum diyebilirim. Eğer az bir malzeme varsa illa bir şey çıkıyor. Hele benim gibi şantiye ortamında yaşıyor ve her zaman her istediğinizi bulup alamıyorsanız, o ne pişireceğim durumuna çarçabuk alışıp, sonunda çok da takmamayı öğreniyorsunuz. Biz de ne pişireyim değil de şu şu malzeme var ortaya ne çıkar diye kafa patlatıyoruz:)
    Köftenin her türlüsünü seviyorum sanırım. Üniversitedeyken arkadaşımın annesi malatya köftesi yollardı yapıp, ben sadece pişirirdim. Çok güzel bir lezzetti ama nasıl yapılıyor bilemiyorum. Bu köfteyi biraz ona benzettim. Tarifi not alayım, kıyma alabildiğim ilk an deneyeceğim. Ahh şantiye koşulları ahh. Türkiye'ye geldiğimde en çok istediğim malzemeyi bulup yemek yapabildiğime sevineceğim sanırım:)
    Sevgiler çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de annen gibi çok dertlenenlerdenim sanırım. Senin işi daha zor tabi, malzeme bulamamak çok daha zor.
      Malatya köftesini hiç bilmiyorum, içerikleri aynı mı ki bakayım hemen.
      Bir an önce gelsin Türkiye günlerin inşallah, keyifli günler dilerim, sevgiler..

      Sil
  4. Eline sağlık çok güzel görünüyor.Bu köftenin benzerini denemiştim ama köfteleri birleştirememiştim :)Fırsatım olursa bu tarifi deneyeyim.Bu arada acemiliğime geri döndüm bloguma bırakılan tüm yorumları,bıraktığın yorum da dahil yanlışlıkla sildim.Kusura bakma.Görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sanırım bu tarifteki domates ve birazcık yağ köftenin birleştirmesine yardımcı oluyor. Selam vereyim bir demiştim, ne kusuru, olur mu hiç öyle şey. Bloglara dönme zamanı, görüşmek üzere, sevgiler...

      Sil
  5. merhaba, çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil