Postcrossing...

09:31

Çok çok uzun bir aradan sonra herkese merhaba,
Bloglarınızı okumaya devam etsem de uzun süredir kendi blogumu güncelleyemedim maalesef:( Canım beybim doğum iznine ayrıldığından beri yaşadığım iş yoğunluğu en büyük etken bu duruma. Ama artık ihmal etmemem lazım blogumu farkındayım. Uzun lafın kısası artık buradayım:)


Bu aralar en sevdiğim hobilerim zumba yapmak ve postcrossing. Sevgili Yasemen ve Esra sayesinde başladığım postcrossing serüvenim gün geçtikçe artan kart koleksiyonumla güzelleşiyor. Geçen gün instagramda Yaren'le yazışırken bu konuda bir post hazırlamanın vaktinin artık geldiğini fark ettim. İlgi duyarsanız siz de başlarsınız belki bu güzel hobiye:) Kendi bilgim dahilinde sizlere anlatmaya çalışayım bu sistemi.


Postcrossing dünyanın herhangi bir yerinden kart almanızı ve size sistem tarafından tesadüfen verilen adrese kart göndermenizi sağlayan bir proje. Yapmanız gereken öncelikle www.postcrossing.com sitesine giriş yapıp üye olmanız ve kartlarınızı alacağınız adresinizi tanımlamanız. Daha sonra sistem size kart göndermeniz için belirli sayıda hak veriyor. Aynı zamanda sizin adresinize de kart gelmeye başlıyor hiç tanıyıp bilmediğiniz kişilerden, dünyanın dört bir ucundan. Kart gönderebilmeniz için asgari düzeyde ingilizce bilmeniz yeterli, hatta dil bilginiz yoksa çeviri programlarıyla bile kart atabilirsiniz.


Kart göndermek için sayfanızın sol üst kısmında bulunan "send a postcard" seçeneğine girip alttaki kutucuğu işaretleyip "request adress" seçeneğini tıkladığınızda size bir adres ve bir ID numarası veriliyor. Bu kısım önemli çünkü göndereceğiniz karta mutlaka o ID numarasını yazmalısınız. Böylece kartınızı alan kişi o numarayla kartınızı aldığını sisteme bildirecek ve siz de yeni kartlar gönderme hakkı alacaksınız. Kartınızın ulaştığı bilgisi e-mail ile size bilgi olarak geliyor.


Adresinizi aldıktan sonra sıra kartınızı hazırlamakta. Karta ID numarasını ve adresi okunaklı bir şekilde yazdıktan sonra istediğinizi yazabilirsiniz. Ben genellikle kim olduğumdan ve neler yaptığımdan bahsediyorum mesela, tarih yazıp, hava durumunu gösteren bir figür çizip dereceyi de yazıyorum. Kartlarımı desenli bant ya da stickerlarla da süslüyorum. Eğlenceli geliyor bana. Kartlarımı özel bir istek yoksa zarfsız gönderiyorum, genel eğilim sistem içerisinde bu şekilde.


Adresinize bir kart geldiğinde eminim siz de benim kadar mutlu olacaksınız. İşte o zaman da yapmanız gereken sayfanıza gidip "register a postcard" sekmesini seçip ekrana gelen sayfaya size gelmiş olan karttaki ID numarasını yazmak. Aynı zamanda sayfanın altındaki "short message" kısmına göndericiye yönelik bir teşekkür yazısı da yazabilirsiniz. 



Sistem kısaca bu şekilde işliyor. Sayfanızda istatistiksel bilgileriniz de var. Profilinizi istediğiniz gibi düzenleyebilir, almak istediğiniz kart tercihlerinizi yazabilirsiniz. 


Ben yaklaşık 8 ay önce sisteme üye olmuşum. Bu zamana kadar 40 kart gönderip 41 kart almışım. En çok kart alışverişi yaptığım ülke Rusya. Kartlarımdan 10 günde gideni de var 60 günden uzun sürede gideni de.  Ulaşmayan kartım hiç yok. Bazı ülkelere gönderim süresi çok uzun. 


Bulunduğum yerde güzel kartpostallar bulmakta zorlanıyorum genellikle. PTT'nin bayramlarda ve özel günlerde dağıttığı ücretsiz kartpostallar var. Geçenlerde mahallemdeki küçük bir kırtasiyede bazı güzel kartpostallar buldum. Yurt dışından gelen tanıdıklarım da artık bana hediye olarak kartpostal getiriyorlar:) Bence çok güzel bir koleksiyonum var artık. kartlarla gelen pullara da ayrıca bayılıyorum. Dünyanın herhangi bir yerinden hiç tanımadığım bir kişiyle bu şekilde etkileşime girmek çok güzel bence.




Dilim döndüğünce bilgim dahilinde sistem ile ilgili size bilgi vermeye çalıştım. Fotoğraflardaki kartpostallar bu zaman kadar aldıklarımdan bazıları. Sorularınız olursa yorum olarak yazarsanız mutlaka cevaplarım. Mutlu haftalar, sevgiler ve ayrıca "Happy Postcrossing:))"


You Might Also Like

14 yorum

  1. Ne güzel kartlar gelmiş sana benimkiler hiç böyle değil:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercihlerini tanımlarsan belki istediğin gibi kartlar alabilirsin Nesrin, ben reklam kartları dışında tüm kartları çok seviyorum sanırım:)

      Sil
  2. Gerçekten çok güzel kartlar var bahsettiğin uygulamayı ilk defa duydum ne güzel dünyanın dört bir yanından gelen kartlar :)

    YanıtlaSil
  3. Bir donem ciddi sekilde yogunlasmistim bu postcrossing olayina, sahane kartlar biriktirmistim ben de. Bu yaziyi gorunce ozledigimi hissettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dön haydi sen de Damla, merak ettim senin kartlarını da, sevgiler:)

      Sil
  4. Bir suru kartin gelmis, pek guzeller. Ben illustrasyon kartlarini ayri bir seviyorum, ''sarap-peynir'' yapan fare karti dikkatimi cekti hemen o yuzden :P Nice nice yeni kartlara canim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzeller gerçekten Yasemen'cim, sizlerden duymasam haberim bile olmayacaktı postcrossingden. Çok teşekkür ederim bir kez daha, sevgiler...

      Sil
  5. A harika olmuş Aslıcığım, pek güzel kartlar biriktirmişsin. En sondaki Forest Gumplı pula bayıldım :)
    Denk geldiğimde ben de sana kart alayım. Bu arada ben yeni öğrendim, filateli.ptt.gov.tr adresinde pul alabiliyorsun, ben de henüz almadım ama Ankaraya gelirsen Ulusta PUl Müzesi var.
    Böyle işte :) Öperim seniii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seviyorum bu uğraşı Esra'cım, çok güzel kartlar geliyor, ben de çok sevdim o pulu, bizde yok öyleleri maalesef. Ben de kart atacağım sana en yakın zamanda. filateliye bakmıştım ama genellikle set halinde pul satıyorlar ve o pulların bir kısmı kullanılabilir gelmedi bana, bilemedim o yüzden. ben de öperim seni ve Elif'i:))

      Sil
  6. ne güzel ya , eskiden internet mi varmış :) postacılar varmış kartpostallar varmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, ne güzelmiş eskiden, ama şimdi de devam ettirebiliyoruz eskiyi iyi ki:)

      Sil
  7. Hoşgeldin:)Ben de uzun bir aradan sonra bloğuma geri döndüm.Artık burada daha sık görüşmek ümidiyle..Bu arada kartlara bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş buldum, sen de hoş gelmişsin. Her kart gelinde mutlu oluyorum. tavsiye ederim :)

      Sil